מהן תקנות כיבוי האש לבניינים משותפים רבי קומות?
החיים בבניינים משותפים טומנים בחובם יתרונות רבים כמו למשל הערך הנמוך יותר של הנכסים ביחס לבתים צמודי קרקע, היעדר גינה או שטח שדורש תחזוקה ונוכחותם של דיירים נוספים כך שאורח החיים הרבה יותר שיתופי ובעל עניין. יחד עם זאת, למגורים בבניין משותף רב קומות יש גם חסרונות, ובעיקר גורמי סיכון גדולים יותר מהרגיל בשל גובה הבניין וכמות הדיירים בו. לכן, כדי לחיות בשקט ושלווה יש למזער את הסיכונים השונים ולרבות את סיכוני האש בבניין, ולהקפיד לשמור על סידורי האש הנדרשים לבניינים רבי קומות.
תקנות כיבוי אש לבניינים משותפים רבי קומות
בבניינים גבוהים יש לשלב מערכות הגנה אקטיביות ופסיביות. מערכות ההגנה האקטיביות קשורות למידת הדליקות של חומרי הבניה ולעמידותו של שלד הבניין. המערכות האקטיביות כוללות התקנת גלאי עשן, מערכות כיבוי אש מתקדמות, כולל ספרינקלרים. כיום כדי לקבל אישור בניה, על מתכנן הבניה לעמוד בתנאים שונים כמו למשל להתקין גלאי אש בכל דירה, להקפיד על קיומו של מטף כיבוי אש לכל דייר, להתקין מערכת ספרינקלרים בכל הבניין, לבנות שני חדרי מדרגות מוגנים (אחד למילוט), להתקין מערכות לגילוי אש ועשן בשטחים ציבוריים (בבניינים גבוהים מ-42 מטר), להתקין מפוחים לשחרור אש, מערכת טלפון כבאים, שילוט מואר ועוד.
תחזוקה של מערכות כיבוי אש
מחובתם של מתכנן הבניה והקבלן לספק לדיירים סידורי בטיחות תקינים עם כל האישורים הנדרשים. על הדיירים מוטל לשמור על תחזוקתן של מערכות כיבוי אש השונות כנדרש בחוק ולבצע בדיקות תקינות לציוד באופן שוטף. למרות החשיבות הקיימת בנושא הנתונים מעידים כי בבניינים רבים פעולות התחזוקה אינן מתקיימות כסדרן ולכן ישנן תקנות המחייבות את האחראים על הבניין המשותף לבצע את פעולות התחזוקה כנדרש.
הפעולות שיש לבצע במסגרת תחזוקה מערכות כיבוי אש בבניינים משותפים
התקנות מחייבות את האחראים על הבניין המשותף לבצע את הפעולות הבאות, המלצות אלו רלוונטיות כמובן לבניינים רבי קומות:
- יש לבצע פעם בחודש בדיקה חיצונית חזותית של סידורי בטיחות האש בבניין
- יש לבצע בדיקות וטיפולים של אמצעי הכיבוי כנדרש
- יש לאתר ולתקן ליקויים בסידורי הבטיחות באש
- כאשר מדובר בבניין שגובהו עולה על 29 מטר: יש לבצע לפחות פעם בשנה תרגיל כיבוי אש
- יש להכין ולנהל תיק בטיחות באש של הנכס
- יש להסדיר אישור בטיחות באש לנכס
במידה ודיירי הבניין מתקשים לבצע את פעולות התחזוקה אפשר להיעזר בשירותיה של חברה לאחזקת מבנים. חברה מקצועית תדאג לכל האישורים הנדרשים ולביצוע של בדיקות, ביקורות ועבודות תחזוקה של ציוד ומערכות כיבוי האש בזמן.